Hologic Selenia Dimensions
‘‘Ψηφιακή Μαστογραφία Υψηλής Ευκρίνειας και Χαμηλής Δόσης’’

Η μαστογραφία αποτελεί συνδυαστικά με τον υπέρηχο μαστού την κυριότερη απεικονιστική μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
selenia-6000Το σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας, που διαθέτουμε, αποτελεί τελευταία λέξη της τεχνολογίας με άμεσο όφελος στην ίδια την ασθενή. Οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς κόπο, και μάλιστα με τη χαμηλότερη δυνατή δόση, ακόμα και για πυκνούς μαστούς.

Διαθέτουμε συμβάσεις με όλα ταμεία

Στατιστικά στοιχεία

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού και τείνουμε να πλησιάσουμε τη συχνότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Υπολογίζουμε ότι μια στις δέκα γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα αναπτύξει ένα καρκίνο στο μαστό της. Σε απόλυτους αριθμούς έχουμε περίπου 4000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα ετησίως. Ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών στην ηλικία 45-55 ετών.

Παράγοντες που προδιαθέτουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού

breast-cancer-run-ribbonΟ καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Μεταξύ άλλων, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια κατά την οποία ο μαστός της γυναίκας υφίσταται την επίδραση των οιστρογόνων. Με άλλα λόγια, όσο πιο νωρίς αρχίζει στη ζωή της γυναίκας η περίοδος (π.χ στα 8-9 της χρόνια) ή όσο πιο αργά έρχεται η εμμηνόπαυση (π.χ στα 55-60 της χρόνια) αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Ένας άλλος επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία της της γυναίκας. Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πάθει καρκίνο. Ενδεικτικά, μια γυναίκα 75 ετών έχει σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα από μια γυναίκα 55 ετών. Άλλος παράγοντας είναι οι κυήσεις σε μεγάλη ηλικία. Γνωρίζουμε ότι η πρώτη κύηση μιας γυναίκας σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών αποτελεί προστατευτικό παράγοντα. Αντίθετα η πρώτη κύηση σε ηλικία πάνω από τα 35 αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.

Ένας σημαντικός παράγοντας που δικαιολογεί και την αύξηση της συχνότητας στην Ελλάδα είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών. Γυναίκες που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ζωϊκά λίπη προσβάλλονται συχνότερα. Το αντίθετο, η διατροφή με ψάρια έχει ευεργετική επίδραση. Η πλούσια διατροφή ιδίως σε φρέσκα φρούτα, χορταρικά, λόγω του αυξημένου ασκορβικού οξέος, της βιταμίνης C, και Ε, και της βήτα καροτίνης ελαττώνουν τη συχνότητα εμφάνισης.

Κληρονομικότητα

Σε ότι αφορά τη κληρονομικότητα θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι τοθετικό οικογειακό ιστορικό, το να έχει δηλαδή μια γυναίκα συγγενή πρώτου βαθμού (παράδειγμα τη μητέρα της ή την αδελφή της) με καρκίνο του μαστού, κάτι που τριπλασιάζει περίπου το δικό της κίνδυνο για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και άλλο ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού. Στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού έχουμε εντοπίσει γονίδια τα οποία ευθύνονται για την εμφάνισή του και η ύπαρξη μιας μετάλλαξης σ΄ένα τέτοιο γονίδιο αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι ο κληρονομικός ή γονιδιακός καρκίνος αποτελεί μικρό ποσοστό των καρκίνων. Σε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ο κληρονομικός καρκίνος θα ευθύνεται για την προσβολή 5-6 γυναικών. Αυτό είναι σημαντικό και σημαίνει πως εάν μια γυναίκα κάνει τα γενετικά τεστ και αυτά αποδειχθούν αρνητικά, δεν πρέπει να εφησυχάσει. Απλά έχει αποκλείσει αυτό το ποσοστό του 5-6%. Συνεπώς θα πρέπει να εξακολουθεί τους ελέγχους κανονικά.

Έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και τη κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Δεκαπέντε χρόνια πριν, ότα μιλούσαμε για τον καρκίνο του μαστού, τονίζαμε πάρα πολύ την αυτοεξέταση και εξακολουθούμε να την τονίζουμε. Ωστόσο, αυτός δεν πλέον ο στόχος, διότι η αυτοεξέταση σημαίνει ότι η γυναίκα ψηλαφά έναν καρκίνο, που εάν λάβετε σαν δεδομένο ότι ο έμπειρος κλινικός ιατρός δεν μπορεί να αντιληφθεί ένα καρκίνο κάτω από ένα εκατοστό μέσα σε ένα μαστό, θα υποθέσουμε ότι μια γυναίκα θα πιάσει ένα καρκίνο 1,5-2 εκατοστά. Ο στόχος της εποχής μας δεν είναι αυτός. Ο στόχος της εποχής μας είναι η γυναίκα να κάνει μαστογραφίες. Να βρούμε το καρκίνο στα ελάχιστα χιλιοστά.

Έχουμε βασικούς κανόνες. Ο γενικός κανόνας είναι να κάνουμε τη πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών. Ακολούθως, σε ηλικίες από 40 έως 50 ετών η μαστογραφία πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια, ενώ σε ηλικίες άνω των 50 ετών κάθε χρόνο. Θα πρέπει να τονισθεί όμως ότι παρόλο που η μαστογραφία αποτελεί το σπουδαιότερο διαγνωστικό μέσο που έχουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει να συνδυάζεται με την κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό, διότι υπάρχει υπάρχει ένα ποσοστό 8% περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που για διάφορους λόγους δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία, αλλά μπορεί να εντοπισθούν από τα χέρια ενός έμπειρου στον τομέα ιατρού. Ο συνδυασμός αυτών μας ανεβάζει πάρα πολύ την αξιοπιστία, σε επίπεδα πάνω από 95%.

Πρακτικός κίνδυνος από την ακτινοβολία δεν υπάρχει. Με τα σημερινά ψηφιακά συστήματα, τα οποία είναι χαμηλής δόσεως, ο πρακτικός κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας είναι αμελητέος, ειδικά αν σκεφθεί κανείς το όφελος που προκύπτει, αφού η μαστογραφία μόνη της μείωσε τη θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού κατά 30%, ανιχνεύοντας πιο νωρίς τους καρκίνους.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η υπερηχοτομογραφία είναι συμπληρωματική μέθοδος ελέγχου του μαστού ιδιαίτερα σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 35 ετών, δίνοντάς μας χρήσιμες πληροφορίες στη ταυτοποίηση της ανευρεθείσας βλάβης από το προηγηθέντα μαστογραφικό έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος του μαστού με μαγνητικό συντονισμό (μαγνητική μαστογραφία) παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποσαφήνιση ύποπτων ευρημάτων ιδιαίτερα σε πυκνούς μαστούς.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ανάλογα με την ηλικία

Ηλικία

Μαστογραφία

Κλινική Εξέταση

35 έως 39 ετών

Πρώτος έλεγχος

Κάθε 2-3 χρόνια

40 έως 49 ετών

Κάθε 1-2 χρόνια

Κάθε χρόνο

 Άνω των 50 ετών

Κάθε χρόνο

Κάθε 6 μήνες

Αθανάσιος Α. Πλώτας, MD
Ακτινοδιαγνώστης